[...] Błonnik przede wszystkim: zapobiega zaparciom - ma właściwości wchłaniania wody, a to powoduje, że zwiększa swoją objętość, przez co pobudza nasze jelita do pracy reguluje poziom glukozy we krwi - zmniejsza produkcję insuliny poprzez opóźnienie przemiany węglowodanów i blokuje ich szybkie wchłanianie obniża poziom cholesterolu, a co za tym [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
[...] herbaty albo grzanego wina mają także wiele właściwości leczniczych. Charakterystyczny zapach zawdzięczają zawartości eugenolu, który jest antyoksydantem. Pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu. Goździki są też bogatym źródłem manganu. Jedna łyżeczka zmielonej przyprawy zawiera 55% dziennej wartości manganu, niezbędnego do utrzymania [...]
Dla każdego mężczyzny poziom testosteronu w górnych granicach normy jest istotnym czynnikiem determinującym odpowiednie samopoczucie, regenerację, wyniki treningowe, czy życie seksualne. Często zbyt wysoka aktywność, duże ilości stresu czy braki snu powodują znaczne spadki poziomu tego hormonu. Warto wtedy zastanowić się, w jaki sposób przywrócić [...]
[...] Jest to roślina znana i stosowana w medycynie chińskiej od tysięcy lat. Przez sportowców ekstrakt wykorzystywany jest głównie ze względu na właściwości podnoszące poziom hormonów anabolicznych. Dodatkowo znany jest także, jako środek podnoszący libido. Nie tylko reguluje gospodarkę hormonalną, ale też poprawia witalność organizmu i [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]
O ile osoby trenujące podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej zazwyczaj przyzwyczajone są do tego, że trzeba zrezygnować z pewnych form łakoci w diecie, na rzecz bardziej złożonych i niskoprzetworzonych pokarmów, o tyle osoby startujące po raz pierwszy z własną metamorfozą posiadają pewien problem z tym, co wybrać, aby zaspokoić chęć słodkiego [...]
Regularna aktywność fizyczna to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz dla siebie zrobić. Przynosi korzyści zarówno, jeśli chodzi o zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Z pewnością czytasz różne artykuły o tym, jak poprawić swoje zdrowie, jak zadbać o dobry nastrój, jak zmienić sylwetkę. Czy zauważyłeś, że w niemal każdym temacie mówi się, że [...]
Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]
[...] ilości spożywanych pokarmów. Wydawać by się mogło, że spożywając posiłek o wyznaczonej kaloryczności, zaspokajamy głód - jednak nie jest to jedyny czynnik wpływający na nasz poziom sytości. Porównując kilka produktów o tej samej kaloryczności, można wyciągnąć wnioski, że w różnym stopniu zaspokajają nasze łaknienie. Z tego powodu na Uniwersytecie [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
[...] wołowinę, możemy też suplementować ją w postaci gotowych preparatów. W odróżnieniu od większości innych suplementów celem stosowania beta-alaniny nie jest podniesienie jej poziomu w organizmie. Swoją magię beta-alanina będzie mogła pokazać w pełni dopiero wtedy, gdy w towarzystwie l-histydyny, przemieni się do związku zwanego karnozyną. Jest to [...]
Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]
[...] do prawidłowego funkcjonowania. Maca jest źródłem energii, który wspiera wydolność nie tylko fizyczną, ale też umysłową. Pomaga też zachować aktywność seksualną i odpowiedni poziom produkcji testosteronu. Ekstrakt z nasion kozieradki pospolitej Dba o prawidłowy poziom glukozy we krwi, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jako [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
Dzieci ze względu na to, że się szybko rozwijają potrzebują optymalnego poziomu energii w ciągu dnia. Aby móc utrzymać lub poprawić pewne wyniki w wybranych obszarach muszą z pomocą rodziców zapewnić sobie do tego odpowiednie warunki. Dieta jest czynnikiem, który w największym stopniu odpowiada za poziom energii zarówno na poziomie komórkowym [...]
Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]
Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]
[...] które nie są w pełni wykorzystywane przez organizm na cele energetyczne. Dzięki temu ta substancja słodząca może ograniczyć kaloryczność deserów i ich wpływ na uzębienie czy poziom glukozy we krwi. Smarowidło deserowe NUTLOVE CAFFE LATTE, mimo że zapewnia intensywną słodycz i posiada dodatek ciasteczek, to nie zawiera ani grama dodanej glukozy [...]
[...] dzięki temu stosunek HDL do LDL ulega poprawie, co nie bez znaczenia pozostaje dla zdrowia. Również zalecany jest osobom chorującym na cukrzycę ze względu na to, że obniża poziom glukozy. Wpływa również na proces trawienia, dzięki zawartej w nim naryngeniny, która przeciwdziała m.in. powstawaniu wrzodów. Co ciekawe, naryngenina wspomaga [...]